Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πληροφοριακό Υλικό για την υλοποίηση σχεδίου εργασίας σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο


1) 

Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο θα βρείτε αρκετές πηγές από όπου μπορείτε να αντλήσετε υλικό για την υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Ο σύνδεσμος ειναι ΑΥΤΟΣ

2) 

Δύο νέοι ενημερωτικοί οδηγοί αναρτήθηκαν στον ιστοχώρο της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρόκειται για συνοπτικούς οδηγούς προς μαθητές και εκπαιδευτικούς με βασικές συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Οι οδηγοί υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β” Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Προλογίζονται από την Υπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Ειδικότερα:
Ο συνοπτικός οδηγός προς εκπαιδευτικούς αποτελείται από 16 σελίδες μεγέθους Α5. Παραθέτει βασικές συμβουλές γύρω από τη θετική και με κριτική σκέψη αξιοποίηση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο, την επικοινωνία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την σημασία της αποφυγής δημοσίευσης προσωπικών φωτογραφιών καθώς και της αποφυγής συνάντησης με «άγνωστους» διαδικτυακούς φίλους, την προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα και ιούς, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και θέματα υπερβολικής ενασχόλησης.
Ο συνοπτικός οδηγός προς μαθητές και προς τους γονείς τους αποτελείται από 16 σελίδες μεγέθους Α5. Μέσα από σύντομα μηνύματα, ο οδηγός συμβουλεύει τους μαθητές να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή όπως και την ιδιωτικότητα της οικογένειάς τους, των φίλων τους ή τρίτων, να κατανοούν ότι κανείς δεν είναι ανώνυμος στο Διαδίκτυο, συνεπώς πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, να θυμούνται πάντα πως ότι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα και δεν μπορεί να σβηστεί, να θυμούνται επίσης, ότι οι διαδικτυακοί μας «φίλοι» παραμένουν πάντα άγνωστοι καθώς δεν τους γνωρίζουμε στον φυσικό κόσμο, να ελέγχουν πάντα την εγκυρότητά της διαδικτυακής πληροφορίας και να πλοηγούνται ηθικά και με κριτική σκέψη.
Τον οδηγο θα τον βρείτε ΕΔΩ


3)

Επίσης, όπως μας πληροφόρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με υπεύθυνο αξιωματικό τον κ Σφακιανάκη , πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις κάθε Παρασκευή με σχολεία που εκπονούν τέτοια προγράμματα ή ενδιαφέρονται να ενημερώσουν τους μικρούς μαθητές για τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης και να λύσουν τις απορίες τους.

Όποια σχολεία ενδιαφέρονται παρακαλώ να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Αγωγής Υγείας
τηλ. 210 5560815


Η αποστολή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, ή έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από τέσσερα τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:
  • Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,
  • Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης
  • Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και
  • Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Στοιχεία Επικοινωνίας
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-6476464, 210-6476000
FAX : 210-6476462
E-mail
ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου