Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας με θέμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα-Γίνομαι Ενεργός Πολίτης»

          
  Με έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (αρ. πρωτ. 151944/Γ7 της 17-10-2013) σας ενημερώνουμε ότι το Βρετανικό Συμβούλιο και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, υλοποιούν το  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας με θέμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα-Γίνομαι Ενεργός Πολίτης», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Ε’ & ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας.

        ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

       Το πρόγραμμα συνδυάζει δραστηριότητες και πρακτικές μη τυπικής μάθησης και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Τα βασικά συστατικά στοιχεία του προγράμματός είναι τα παρακάτω:

        Α.  Ιστοσελίδα δικτύωσης και ανταλλαγής ιδεών


        Η ιστοσελίδα του προγράμματος θα αποτελέσει ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαστήρι ανταλλαγής ιδεών, το οποίο θα ακολουθεί τη λογική μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και θα είναι έτσι φιλικό προς χρήση για τους νέους μαθητές. Μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ‘ανεβάζουν’ τις σκέψεις και ιδέες τους, να συνδιαλέγονται μέσα από blogs και να παρακολουθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars).

     Β. Βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία από ειδικούς 

        Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις  στελεχών του  ΔΚΟΕ και του Βρετανικού Συμβουλίου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα με τη μορφή εκπαιδευτικών εργαστηρίων βιωματικής προσέγγισης. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα.
       Τα εργαστήρια θα είναι σαρανταπέντε λεπτών (μία διδακτική ώρα) και θα συμμετέχουν 30 παιδιά ανά σεμινάριο (ή μία σχολική τάξη). Σε κάθε σχολείο θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 εργαστήρια.
       Το κάθε εργαστήριο θα περιλαμβάνει παιχνίδια, τραγούδια, χορογραφίες, δραστηριότητες εναλλαγής ρόλων και τεχνικές ενσυναίσθησης αλλά και δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών.
       Στο τέλος κάθε εργαστηριού οι μαθητές θα παίρνουν ένα βιβλίο δραστηριότητων/activity book το οποίο θα συμπληρώνει το πρόγραμμα. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται μικρές ιστορίες/κόμικ και ποιήματα , που το καθένα συμβολίζει και μια αρχή/κανόνα, καθώς και πρακτικά βήματα και ενέργειες που μπορεί να κάνει το παιδί για να αντιμετωπίσει καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, σύγκρουσης και παραβατικότητας αλλά και να το εμπλουτίζει με δικές του σκέψεις και ιδέες. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν έναν οδηγό μαθημάτων ο οποίος θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες και πλάνα μαθημάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν και σε άλλα τμήματα και να μεγιστοποιηθεί η αξία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού. 

         Διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»/ “Say no to bullying

Διάρκεια διαγωνισμού 8 Οκτωβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2013
Ο διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό»/ “Say no to bullying είναι μέρος του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
Απευθύνεται σε μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10  - 15 ετών) σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.  


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους:

Καίτη Γιακουμάκη
British Council
Τηλέφωνο +30 210 369 2342
Φαξ +30 210 361 4658
Email Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr

Ελένη Μαλανδράκη
Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Τηλ. +30 210 3611023
Φαξ +30 210 3611024



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου