Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σχεδιασμός - Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) και Πρόσκληση σε Εισαγωγικό Σεμινάριο


Α. Σχεδιασμός - Υλοποίηση Προγραμμάτων
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016 Εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σχετικά με την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων για τη σχολική χρονιά 2016-2017 ισχύουν τα παρακάτω:
Τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται εντός του ωρολογίου προγράμματος και συγκεκριμένα:
·           στις τάξεις Α΄ ως Δ΄ κατά κύριο λόγο στην Ευέλικτη Ζώνη και
·           στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ στο πλαίσιο της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων, σε συμφωνία με τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών, προεκτείνοντας το περιεχόμενο συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων ή συνδυάζοντας περισσότερα από ένα γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές που πραγματεύεται το Πρόγραμμα.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων) έχουν το δικαίωμα να υλοποιήσουν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει κάθε εκπαιδευτικός και κάθε μαθητής δεν υπερβαίνει τα δύο (2) ανά σχολικό έτος. Σε κάθε Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων μπορούν να συμμετέχουν έως και τρεις (3) εκπαιδευτικοί.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να εκπονήσουν Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων καλούνται να συμπληρώσουν:
α) το συνημμένο Έντυπο Υποβολής Προγράμματος και
β) την Ηλεκτρονική Φόρμα Υποβολής Προγράμματος στους συνδέσμους:
Ø  Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: https://goo.gl/forms/fWoxVgZnhE3Ba5rH3
Ø  Αγωγή Υγείας: https://goo.gl/forms/caKGutH1HB1PuIog2
Ø  Πολιτιστικά Θέματα: https://goo.gl/forms/bl21crdtE189wIMt1
Το συμπληρωμένο έντυπο πρέπει να εγκριθεί από τον/την Διευθυντή/ντρια ή την Προϊσταμένη και τον Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας και στη συνέχεια να υποβληθεί στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής, προκειμένου οι τελευταίες να εισηγηθούν την έγκρισή του στην Επιτροπή Σχολικών Δραστηριοτήτων. Το Έντυπο Υποβολής Προγράμματος θα πρέπει να υπογράφεται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Το συμπληρωμένο Έντυπο Υποβολής Προγράμματος συνοδευόμενο από Αντίγραφο της πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων θα πρέπει να κατατεθεί στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής έως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή Πολιτιστικών Θεμάτων δύνανται να επιλέξουν το θέμα με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των συμμετεχόντων μαθητών. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των θεμάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές που εφαρμόζονται στα Προγράμματα των Σχολικών Δραστηριοτήτων με στόχο τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών (αναλυτικά στην εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016).
Ως Επίκαιρο θέμα για τη σχολική χρονιά 2016-17 προτείνεται το «Νοιάζομαι για το Περιβάλλον, φροντίζω την Υγεία μου, προωθώ τον Πολιτισμό». Ως Επίκαιρη δράση για το σχολικό έτος 2016-17 προτείνεται η ανάπτυξη συνεργασιών των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με τμήματα Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ).
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων της σχολικής μονάδας, η παιδαγωγική ομάδα κάθε Προγράμματος παρουσιάζει σε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων τον απολογισμό της, ώστε να διαχέονται οι καλές πρακτικές εντός της σχολικής μονάδας. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στις Υπεύθυνες τα παραδοτέα (σύντομο απολογιστικό κείμενο ή ψηφιακό δίσκο ή έντυπο υλικό κτλ.), στα οποία αποτυπώνονται οι δράσεις και οι δραστηριότητες που υλοποίησαν κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής του Προγράμματος. Επιπλέον, οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενες των σχολικών μονάδων ενημερώνουν εγγράφως τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων για την ολοκλήρωση ή μη των Προγραμμάτων καθώς και για τη συμμετοχή ή μη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίησή τους, σύμφωνα με το Έντυπο Υποβολής Προγράμματος.
Στη συνέχεια, με βάση τον ως άνω απολογισμό του Προγράμματος και την έγγραφη βεβαίωση του Διευθυντή, χορηγείται η Βεβαίωση Υλοποίησης του Προγράμματος, η οποία υπογράφεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι στη Βιβλιοθήκη των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, CDrom, φυλλάδια, εκπαιδευτικά πακέτα κ.λ.π.), το οποίο θα δανείζεται στους συναδέλφους που εκπονούν Προγράμματα της αντίστοιχης θεματικής. Επίσης, στους διαδικτυακούς χώρους https://perekp.wordpress.com/ για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και http://agogiygeiasdatt.blogspot.gr/ για την Αγωγή Υγείας έχει αναρτηθεί υποστηρικτικό και ενημερωτικό υλικό που στοχεύει στην καλύτερη και ουσιαστικότερη υλοποίηση των Προγραμμάτων.

Β. εισαγωγικο σεμιναριο
Για την καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων τη φετινή χρονιά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας, διοργανώνει εισαγωγικό σεμινάριο με βιωματικό χαρακτήρα για τον πληρέστερο σχεδιασμό των προγραμμάτων.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι προτίθενται να υλοποιήσουν αντίστοιχα προαιρετικά προγράμματα και επιθυμούν να ενημερωθούν για τις νέες προσεγγίσεις. Στοχεύει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων Π.Ε., Α.Υ. και Π.Θ., τις παιδαγωγικές μεθόδους που ακολουθούνται, τις δυνατότητες συνεργασιών και τους τρόπους παρουσίασης και αποτίμησης των αποτελεσμάτων. Θα περιλαμβάνει Ολομέλεια και δύο Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια των 25 εκπαιδευτικών (σύνολο 50), σύμφωνα με την παρακάτω δομή:
1.    ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ-ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Σ.Δ. & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (σε Ολομέλεια)
2.    ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Ø «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», συντονίστρια Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ø «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ», συντονίστρια Γεωργίτσα Σταματοπούλου, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 16:30 έως τις 19:30 και θα επαναληφθεί σε τρεις διαφορετικούς δήμους της Δυτικής Αττικής, ώστε να καλυφθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εκπαιδευτικών ως εξής:
·      Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο 3ο Δ.Σ. Ελευσίνας (Δαρδανελλίων 85, τ. 2105546867)
·      Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στο 1ο Δ.Σ. Μεγάρων (Μουσείου 1, τηλ. 2296029249)
·      Τρίτη 8 Νοεμβρίου στο 1ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων (ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΔΟΥ, τηλ. 2102470140)
Για την καλύτερη οργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα μέχρι τις 10:00 π.μ. της παραμονής του σεμιναρίου:
Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι α) προτίθενται να υλοποιήσουν αντίστοιχο πρόγραμμα κατά το τρέχον σχολικό έτος, β) δεν έχουν εμπειρία σε αντίστοιχα προγράμματα και γ) δεν έχουν προηγούμενη επιμόρφωση.
Τα ονόματα- τακτικών και αναπληρωματικών θα κοινοποιούνται στα προσωπικά ηλεκτρονικά ταχυδρομεία όλων των αιτούντων.
Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τσίγκου
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Γωγώ Σταματοπούλου






Ο Διευθυντής Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής





Παναγιώτης Σπύρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου