Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο : δράσεις της Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής


Σας ενημερώνουμε –δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης,  σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο τα παρακάτω:
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, θα εορταστεί για 14η φορά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε το έργο το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έχει ξεπεράσει τις 140 παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Εορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Την ευθύνη της οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
 Το φετινό σύνθημα είναι:
«Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».
Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει τρεις διαγωνισμούς με στόχο τα ίδια τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο. Σκοπός της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και της αναζήτησης ευκαιριών για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Παιδιά και νέοι άνθρωποι ενθαρρύνονται  να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος συμμετέχοντας ενεργά σε ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις.

Προτάσεις δράσεων:

Στη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής υλοποιούνται και φέτος οι εξής δράσεις:

1.    Εργαστήριο βιωματικού χαρακτήρα σε μαθητές των τάξεων Ε΄ & ΣΤ΄ μέσα στο σχολείο, για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Το εργαστήριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή της σχολικής μονάδας, των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων τάξεων και του Συλλόγου Διδασκόντων.
 Συγκεκριμένα από τις αρχές του 2016 έως σήμερα πάνω από 920 μαθητές της Διεύθυνσής μας συμμετείχαν στα εργαστήρια αυτά.

Τα δημοτικά σχολεία που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τη δράση αυτή μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο παρακάτω λινκ:

2.    Ημερίδες ευαισθητοποίησης γονέων και εκπαιδευτικών για το        θέμα των κινδύνων από τη χρήση του διαδικτύου.

3.    Συνεργασία εκπαιδευτικών και φορέων, κοινότητας (κέντρων πρόληψης- ΚΕΘΕΑ)  για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και τους κινδύνους από τη χρήση του.

Μπορείτε ακόμα να:

1.    Δηλώσετε την υποστήριξή σας συμπληρώνοντας τη «φόρμα Υποστηρικτή» στο: http://saferinternet4kids.gr/eggrafi-yposthrikth/
2.    Συμμετέχετε στο Thunderclap campaign λαμβάνοντας ένα μήνυμα υποστήριξης την ημέρα εορτασμού στα κοινωνικά δίκτυα που διατηρείτε.
3.    Οργανώστε ή συμμετέχετε στην τάξη σε ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις. Σκοπός της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και της αναζήτησης ευκαιριών για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Εκπαιδευτικό υλικό για την Α/θμια εκπ/ση βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: : http://saferinternet4kids.gr/yliko-dhmotiko/
Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο εορτασμό της Hμέρας Ασφαλούς Διαδικτύου μπορείτε να βρείτε στο: www.saferinternetday.org
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας,  Σταματοπούλου Γεωργίτσα



Ο Αναπληρωτής Δ/ντής Δ/νσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής




Γεωργούλης Κων/νος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου